TERUGBLIK 2015

Met een aangename uitbreiding van de werkgroep en de voldoening van onze eerste Dalfser Schrijfmarathon achter de rug, begonnen we goedgemutst aan het jaar 2015. We hebben aan het begin van het jaar eerst eens naar ons meerjarenplan gekeken om en voor onszelf wat speerpunten uit te kiezen, waarmee we in 2015 in ieder geval aan de slag wilden. We kozen voor: mensenrechteneducatie op scholen, het organiseren van filmavonden (eventueel in combinatie met schrijfacties), het organiseren van de jaarlijkse Schrijfmarathon, het verkrijgen van een digitaal overzicht van onze achterban in de regio en het verwerven van een eigen bakfiets, als PR-attribuut. Hoewel het een overzichtelijk lijstje is, zal 2015 daarvoor toch te kort blijken te zijn. Naast deze speerpunten gaan overigens ook de collecte en het maandelijkse brievenschrijven in 2015 gewoon door.

 

Nieuwe uitbreiding werkgroep:

We konden ons geluk niet op, toen zich in 2015 al gauw een zesde werkgroep-lid aandiende. Zo was één van de punten uit het meerjarenplan, namelijk een verdubbeling van het aantal werkgroep-leden, binnen een half jaar en zonder noemenswaardige inspanning behaald.

 

Collecte 2015

Tijdens de jaarlijkse collecte-week van 1 - 7 maart 2015 zijn er in Dalfsen, Oudleusen en Hoonhorst weer tientallen collectanten voor Amnesty langs de deuren geweest. Ook is op zaterdag 7 maart een straatcollecte gehouden in het centum van Dalfsen. Dat heeft alles bij elkaar € 3.015,00 opgeleverd. Zo houdt Dalfsen al vanaf 2008 de stijgende lijn er in.  

 

diagram4

 

Hey You

Op 15 april 2015 zijn twee leden van de werkgroep op bezoek geweest bij het Jongerencentrum Hey You in Dalfsen, om samen met de jongeren te praten over mensenrechten en dan vooral over vrijheid van meningsuiting. Een enerverende avond, waarin jongeren met elkaar spraken over de vrijheid van meningsuiting en dat daar soms toch ook grenzen aan zitten.

 

Bevrijdingsfestival

Op 5 mei hebben we met vier werkgroepleden hulp en bijstand verleend in Zwolle. Daar hebben we tijdens het Bevrijdingsfestival handtekeningen verzameld voor de Amnesty-petitie waarin aandacht werd gevraagd voor het lot van de bootvluchtelingen die vanuit Noord-Afrika Fort Europa proberen te bereiken. Een actie die wel behoorlijk wat handtekeningen heeft opgeleverd, maar ’s middags helaas voortijdig in het (regen)water is gelopen.

 

 bevrijding04

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bakfiets

Werkgroep Dalfsen van Amnesty International wist in de zomer van 2015 in het westen van het land een ouderwetse bakfiets op de kop te tikken. Er bestonden stoute plannen om het vervoermiddel in te zetten voor de PR van deze mensenrechtenorganisatie. Maar voor het zover was, moest er nog heel wat aan de bakfiets worden verspijkerd.

Door goede contacten kwam er een unieke samenwerking tot stand met het Deltion-college in Zwolle. Leerlingen MCT (Metaal, Carrosserie en Tweewielers) hebben zich tijdens hun lesuren wekelijks over de bakfiets ontfermd. Onder leiding van docent Harjan Blok voorzagen ze de bakfiets van een vernieuwd onderstel, een demontabel aluminium frame met afdak, een schrijf-tableau en nog wat andere handige accessoires. En dit alles in de huisstijl van Amnesty International.

Tijdens dit praktijk-project hebben de MCT-leerlingen nuttige kennis en ervaring opgedaan. En de werkgroep Dalfsen van Amnesty International kan voortaan met een mooie blikvanger aandacht vragen voor haar Amnesty-activiteiten in Dalfsen en omgeving. Een klassieke win-win-situatie.

Op woensdagmiddag 2 december 2015 heeft de voorzitter van de Werkgroep Dalfsen van Amnesty International de bakfiets tijdens het MCT-lesuur opgehaald. De overdracht van de fietssleutel werd feestelijk omlijst door twee smakelijke slagroomtaarten van de leerlingen van de afdeling Bakkerij & Patisserie van Deltion. Een heerlijke afronding van een mooie samenwerking

.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Schrijfmarathon 2015

Ook de tweede editie van de Schrijfmarathon van Amnesty International in de gemeente Dalfsen kon geslaagd worden genoemd. Dit jaar werd er niet alleen in Dalfsen, maar ook in Nieuwleusen geschreven. Met een resultaat van 854 brieven kijkt de werkgroep Dalfsen terug op een zeer succesvol verlopen Schrijfmarathon.

In Nieuwleusen werd al vanaf 14.00 uur ijverig geschreven in de rust van de Openbare Bibliotheek. Tot 20.30 uur kwamen daar circa 30 brievenschrijvers, die met elkaar een kleine 100 brieven schreven. 

In de Trefkoele+ in Dalfsen werd om 18.00 uur de Schrijfmarathon geopend door Dorothé Brinkman. Vanaf dat moment werden er in een sfeer van grote saamhorigheid brieven geschreven om een daad te stellen tegenover mensenrechtenschendingen. In het PlusCafé kon de sfeer wat levendiger zijn dan in de bibliotheek in Nieuwleusen. Onder begeleiding van live-muziek en met deskundige tips van Fysiotherapie Dalfsen hielden vele tientallen schrijvers de pennen langdurig in beweging. Ook de handbaldames van Sercodak kwamen, tussen twee trainingen door, een bijdrage leveren aan deze serieuze kwestie. De basisscholen van De Spiegel en De Bonte Stegge leverden ook ruim honderd brieven aan. Speaker Henk Borgmeijer praatte de avond op een ontspannen wijze aan elkaar. Tegen 22.30 uur stond de teller in Dalfsen en Nieuwleusen samen op 854 brieven, een fractie meer dan vorig jaar.

 

                Schrijfmarathon Dalfsen                                                                                    Schrijfmarathon Nieuwleusen

 

 


 

 

  • Laatste wijziging: 12 november 2020.